Kuchniacurry

Kuchnia curry – dieta pełna przypraw

Przyprawy i aromaty są sercem wszystkich dan curry. Dobór składników zależy od samej potrawy, kraju czy regionu, z którego pochodzi kucharz oraz jego osobistych upodobań, jednak najczęściej spotykanymi są:

CHILI

Jest to czerwony proszek powstały z suchych, sproszkowanych nasion – najostrzejszej części chili.

W 1912 roku została skonstruowana skala ostrości pikantnych potraw, stosowana głównie do papryk. Skala ta nosi nazwę skali Scoville’a, mierzy ona koncentrację kapsaicyny w potrawie. Najostrzejszą papryką chili jest Carolina Reaper.


KURKUMA

(ekstrakt kłączy ostryżu) jest używana jako przyprawa do wielu potraw. Jest też składnikiem mieszanek przyprawowych, m.in. curry, któremu nadaje złocistożółty kolor.

Różne gatunki z rodzaju Curcuma znane są w lecznictwie co najmniej od XIX w. W Indiach kurkuma jest rozpowszechniona jako środek przyspieszający gojenie się ran oraz kojący niestrawność żołądka


IMBIR

Występuje w postaci twardego, żółtawego korzenia, pokrytego jasnobrązową skórką, którą trzeba usunąć przed rozpoczęciem gotowania.

Imbir ma specyficzny słodki aromat i korzenny, palący smak. Odczuwa się w nim nutkę zapachu cytrynowego.

Jadalne kłącze imbiru jest rośliną przyprawową, znaną w Azji już 3000 lat temu. Stamtąd przewieziony przez Fenicjan dotarł nad Morze Śródziemne – początkowo jako środek płatniczy.


KMIN RZYMSKI

Jest rośliną jednoroczną o białych lub czerwonych kwiatach, z rodziny baldaszkowatych pochodzącą z Azji. Przyprawę stanowią owoce podobne do owoców kminku zwyczajnego, lecz większe, szaro−zielono−brunatne.

Kosz z jej nasionami znajdował się w grobowcu faraona Tutenchamona (zm. 1323 r. p,n.e.). W krajach starożytnego Wschodu była uprawiana jako roślina lecznicza i przyprawa.

Zawiera do 4% olejku eterycznego i flawonoidy. Owoce i ziele działają m.in. przeciwzapalnie, pobudzają serce i ośrodek oddechowy, pobudzają wydzielanie soków trawiennych, moczopędnie oraz napotnie.


KOLENDRA

Jest rośliną z rodziny selerowatych, której kwiaty mają kolor białoróżowy. Wysokość jej łodygi sięga nawet 50 centymetrów, a owocami są jasnobrązowe rozłupiny w kształcie kuli.

Dojrzałe owoce pachną delikatnie skórką pomarańczową, ich smak jest słodkawo-korzenny.

Kolendrę stosuje się również często jako przybranie do potraw. Suszone owoce kolendry (często nazywane „nasionami”) zazwyczaj stosowane są w postaci zmielonej jako przyprawa. W całości bywają prażone na sucho tuż przed zmieleniem w celu podniesienia walorów smakowych.


CZARNY PIEPRZ

Wywodzi się z Indii i jest uprawiany w wielu krajach strefy tropikalnej. Różnorodność kolorów zależy od czasu zbiorów i dalszego procesu obróbki. Owoce rożnych kolorów różnią się intensywnością smaku i zapachu.

GORCZYCA CZARNA

Pospolita przyprawowa roślina należąca do rodziny kapustowatych.

Jej nazwa związana jest z jej charakterystycznym gorzkim smakiem gdyż nasiona gorczycy pozbawione są zapachu