Menu

 

Curry : Nazwa pochodzi od tamilskiego kari, dosłownie: „sos”. Sama potrawa jest znana pod tą nazwą w wielu krajach południowo-wschodniej Azji. Istnieje nawet adaptowane do japońskich upodobań kare raisu – curry z ryżem. Na Zachodzie nazwa „curry” kojarzy się bardziej z gotową mieszanką odpowiednich przypraw sproszkowanych (proszek curry, angielskie curry powder), niekiedy zmieszanych z olejem lub ghi (pasta curry, angielskie curry paste). Istnieje wiele odmian curry, różnicę w smaku zawdzięczając odpowiedniemu doborowi kompozycji przypraw, tzw. masali, przyrządzanej na bieżąco, ucieranej za każdym razem w moździerzu ze świeżych składników.

PRZYSTAWKI




ZUPY




*UWAGA! Dania oznaczone przekreślonym kłosem mogą zostać przygotowane w wersji bezglutenowej

CURRY (ŁAGODNE)




*UWAGA! Dania oznaczone przekreślonym kłosem mogą zostać przygotowane w wersji bezglutenowej

CURRY (ŚREDNIO OSTRE)




*UWAGA! Dania oznaczone przekreślonym kłosem mogą zostać przygotowane w wersji bezglutenowej

CURRY (OSTRE)




*UWAGA! Dania oznaczone przekreślonym kłosem mogą zostać przygotowane w wersji bezglutenowej

CIASTA I DESERY




NAPOJE GORĄCE




NAPOJE ZIMNE




DODATKI




ALKOHOLE