Curry

skad  pomysł na „Hurry Curry”?

Z miłości do podróży i marzenia o niezależności połączonego z pasją do gotowania. W roku 1993, Polska dopiero otwierała się na świat. Nie lada atrakcją był wyjazd za najbliższą granicę. Mieliśmy szczęście i udało się nam wyjechać do Indii i Nepalu. Podróżowaliśmy intensywnie od czasów licealnych i w zasadzie wyłącznie do Azji i na Bliski Wschód. Początkowo wynikało to z przyczyn czysto praktycznych – podróżowanie po Azji było w tamtych czasach stosunkowo niedrogie. Później był Pakistan, Tajlandia, Birma, Laos, Wietnam, Indonezja, Japonia, Bliski Wschód. We wszystkich miejscach aromaty i kolory, o jakich wówczas nam się nie śniło.

Początkowa niechęć do zielonej kolendry, świeżego imbiru, chilli i innych niezwykle intensywnych smaków, które dla naszych wyjałowionych podniebień były po prostu porażające, szybko zmieniła się w fascynację. W naszych głowach zakiełkowała myśl, żeby przeżycie kulinarnej przygody, której sami doświadczyliśmy, umożliwić wszystkim otwartym na nowe doznania smakowe. Jeśli z zachwytu nowymi smakami zrodzi się z kolei pragnienie podróży, nasza satysfakcja będzie o tyle większa. Wiedziałam też dobrze na czym się znam i wierzyłam, że gotując z sercem trafię do naszych przyszłych gości. Nieważne czy masz ochotę na ogniste i sycące Masaman Curry z Tajladii czy raczej tradycyjne, brązowe japońskie curry a może na kremową i elegancką indyjską Kormę – u nas znajdziesz wszystko to, co pobudza zmysły i jeszcze więcej!


Curry

Nazwa pochodzi od tamilskiego kari, dosłownie: „sos”. Sama potrawa jest znana pod tą nazwą w wielu krajach południowo-wschodniej Azji. Istnieje nawet adaptowane do japońskich upodobań kare raisu – curry z ryżem.

Na Zachodzie nazwa „curry” kojarzy się bardziej z gotową mieszanką odpowiednich przypraw sproszkowanych (proszek curry, angielskie curry powder), niekiedy zmieszanych z olejem lub ghi (pasta curry, angielskie curry paste). Istnieje wiele odmian curry, różnicę w smaku zawdzięczając odpowiedniemu doborowi kompozycji przypraw, tzw. masali, przyrządzanej na bieżąco, ucieranej za każdym razem w moździerzu ze świeżych składników